deurgordijnen

De rol van deurgordijnen


Het uiterlijk van gordijnen rond ramen kan worden omschreven als absoluut standaard. Wat in feite vreemd is, is wanneer de luiken leeg geeuwen. Gevoelens van dorheid en verlatenheid komen automatisch naar boven. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het een grove verspillingsmentaliteit is om deze stijlvolle vorm van isolatie achterwege te laten. Maar hoe zit het met de deuren daarachter?

De zwakste schakel in huis?

Het nut van deurgordijnen staat buiten kijf. Ze vormen de voorhoede van de thermische isolatie. Als men de kosten van de vervanging van deuren en ramen vergelijkt met de kosten van de installatie van gordijnen, wint deze laatste. Terwijl de efficiëntie ervan onbetwistbaar is. Het is waar dat, om het maximum uit de isolatie te halen, de parameters zorgvuldig moeten worden gekozen. Maar laten we, voordat we hier dieper op ingaan, even stilstaan bij de deuren.
We hebben hierboven al laten doorschemeren dat het warmte-isolerende gordijn voor ramen geen bijzonder verschijnsel is, in feite wel. Steeds meer mensen beseffen de voordelen van het gebruik van textiel. Maar ook nu nog beseffen maar weinig mensen dat niet alleen door de spleten van het raam de moeizaam gewonnen warmte kan ontsnappen. Ook de deuren zijn hier debet aan. In de meeste gevallen is het de voordeur die de meeste problemen veroorzaakt. De isolatie is meestal onvoldoende, zodat de luchtstroom door de drempel vrijwel ongehinderd kan passeren. Maar wat is de oplossing?
Het eerste relevante antwoord is vervanging. Maar een deur vervangen is zowel duur als niet zo eenvoudig. Er is echter een veel kosteneffectievere manier. Deur- en raamgordijnen kunnen dan uitkomst bieden. Het is eigenlijk heel eenvoudig te installeren, terwijl de doeltreffendheid ervan onbetwistbaar en in feite onmiddellijk is. Als u de warmte ergens vandaan voelt ontsnappen, kan deze truc onmiddellijk een positief verschil maken.

Hoe ziet het gordijn voor de deur eruit?

Beslist goed! In ouderwetse huizen is dit type isolatie helemaal in, en het lijkt erop dat goede oude gewoonten een comeback maken. Uiteraard is een goede bevestiging essentieel voor een probleemloze toepassing. Enerzijds moet de borstwering bestand zijn tegen het gewicht dat erop rust. Het speciale isolatiegordijn is een zwaar fenomeen, en het ijzeren karakter ervan is een van de redenen voor de uitstekende isolerende eigenschappen. Hiermee moet echter rekening worden gehouden bij het ontwerpen van de ideale bevestiging. Anderzijds is het belangrijk dat de deur- en raamgordijnen indien nodig in één eenvoudige beweging kunnen worden verwijderd. Anders is het gemakkelijk te zien dat de aanwezigheid ervan enigszins ongelukgevoelig is. Het is niet bepaald een welkom verschijnsel wanneer mensen die de kamer binnenkomen praktisch verstrikt raken in de gordijnen en niet weten waar ze heen moeten of hoe ze eruit moeten komen.
Naast het praktische nut zou het jammer zijn om te ontkennen dat deur- en raamgordijnen er enorm goed uitzien. Het geeft het huis een sfeer die alleen op deze manier kan worden gecreëerd. Het effect kan worden versterkt door de kleuren van de stoffen op elkaar af te stemmen. Dit is niet altijd één op één mogelijk, maar helemaal bij elkaar passen kan een spectaculair resultaat opleveren. Sterke contrasten moeten echter worden vermeden, omdat die in veel situaties zeker niet de moeite waard zijn.

Hoe werken de maten uit?

De keuze van de parameters is een belangrijke factor. Het is een stap die niet moet worden overhaast, anders kan geen volledige functionaliteit worden gegarandeerd, en geen totaal succes. Hoe langer de deur- en raamgordijnen, hoe beter. Een van de sleutels tot isolatie, en zelfs volledige isolatie, is een zo complex mogelijke bedekking. Dit geldt zowel in de lengte als in de breedte. Smalle, korte modellen mogen er uit decoratief oogpunt goed uitzien, daar is geen twijfel over mogelijk, maar ze zijn niet bevorderlijk voor de warmte-isolatie. En hoewel niet te ontkennen valt dat het algemene uiterlijk van het interieur een prioriteit is, gaat het er toch om de functionaliteit optimaal te benutten. Dat wil zeggen, de isolatie op alle niveaus ondersteunen. Een bewuste keuze van de parameters is daarbij essentieel. En natuurlijk de kwaliteit van de grondstof. De dikkere, dichter geweven alternatieven zijn degenen die op dit gebied het beste presteren. Een bijzonder voordeel is dat de gordijnen ook brandwerend zijn en snel en gemakkelijk kunnen worden gereinigd.

Wat is het verwachte resultaat?

Een die niet alleen tot uiting komt in een verbeterd gevoel van warmte. Hoewel, toegegeven, dat is geen klein positief punt. Maar er zijn ook tastbare financiële voordelen verbonden aan het gebruik van deur- en raamgordijnen. Dankzij een optimale warmte-isolatie kan het energieverbruik aanzienlijk worden verminderd. En dat is een aanzienlijk bedrag aan keukengeld dat iedereen wil hebben. Zeker in deze tijd.
En nog iets! Naast thermische isolatie presteren deur- en raamgordijnen ook goed op een ander gebied, en dat is geluidsisolatie. Het kan niet alleen het gevoel van warmte verbeteren, maar ook de sfeer rustiger en stiller maken, wat onbetaalbaar is als het gaat om het geschenk van rust in het dagelijks leven.

You may also like

Comments are closed here.