sushi thuis maken

De lekkerste sushi maak je thuis!


Degenen die ooit in een sushi-restaurant hebben gegeten, zullen niet alleen de perfect gevormde sushi rolls waarderen die ze daar op hebben, maar weten ook dat een dergelijk uitje behoorlijk duur kan zijn. Dus waarom zou je niet zelf sushi maken? Velen vrezen dat het bereiden van sushi erg tijdrovend kan zijn en schrikken misschien van het feit dat ze de sushi op de juiste manier moeten oprollen. Ten eerste: je mag best eens een foutje maken in de keuken, dus als het niet meteen goed gaat, zie het dan als een goede oefening voor de volgende keer. Ten tweede is het maken van sushi nu ook weer niet zo ontzettend moeilijk en is het leuk om met bijvoorbeeld je kinderen te doen. Je zult misschien een paar zaken moeten aanschaffen, zoals een hangiri om goed te kunnen stomen. Daarnaast kun je zover gaan als je wil met het aanschaffen van spullen voor het maken van sushi, zoals een teppanyaki grill. In deze blog geven we je tips om thuis de lekkerste sushi te kunnen maken.

De verschillende soorten sushi

Sushi is rauwe vis… Nou, strikt genomen is deze beschrijving onjuist omdat er één belangrijk ingrediënt ontbreekt: rijst. Daarom is sashimi technisch gezien geen sushi, ook al bevat het rauwe zalm, tonijn of octopus. Sushi is eigenlijk een verzamelnaam voor alle verschillende manieren waarop je koude azijn rijst kunt combineren met andere ingrediënten, zoals vis, groenten, tofu of ei. 

Maki

Misschien wel de meest populaire vorm van sushi, maki, zijn de kleine rondjes gevuld met rijst en rauwe vis of groenten. Een belangrijk kenmerk van deze rol is het gedroogde zeewiervel, ook wel nori genoemd, dat de maki omhult. De vulling bestaat meestal uit ingrediënten als zalm, tonijn, paling, tofu, komkommer, wortel of avocado.

Uramaki

Ook wel inside-out rolls genoemd, dit is de omgekeerde versie van maki. Het betekent dat de rijst aan de buitenkant van de rol zit. Een norivel wordt dus bedekt met een laag sushi rijst en bestrooid met sesamzaadjes of viskuit. Vervolgens wordt de nori omgedraaid, zodat de vulling de nori direct raakt en erin wordt gewikkeld. De vullingen zijn hetzelfde als voor maki.

Temaki

Deze handgerolde sushi lijkt qua vorm op een ijshoorntje. Het norivel wordt opgerold en vervolgens gevuld met rijst, vis of andere ingrediënten. Maak je geen zorgen, je hoeft dit soort sushi niet met stokjes te eten, maar gewoon met je handen.

Nigiri

Om nigiri te maken, wordt de rijst tot een blokje gevormd en vervolgens bedekt met vis, groenten of een plakje Japanse omelet. Soms wordt een kleine reep nori om de sushi gewikkeld om het bij elkaar te houden. Veel voorkomende ingrediënten zijn zalm, tonijn, garnalen of avocado. Een tip: als je de sushi in sojasaus dompelt, is het aan te raden de nigiri om te draaien, zodat de rijst de sojasaus niet opzuigt.

Wat heb je nodig om thuis sushi te maken?

Ook al komt deze lekkernij uit Japan, je kunt nu alles wat je nodig hebt om sushi te maken bij de supermarkt halen. Als je daar niet alles kunt vinden wat je nodig hebt, is een bezoek aan de Aziatische supermarkt voldoende. Mocht je al vaker sushi gemaakt hebben en echt een complete sushi experience thuis willen creëren, kijk dan eens naar diverse tools, zoals bijvoorbeeld een teppanyaki grill, die je sushi avond naar de next level brengen. 

Welke rijstsoort moet je gebruiken?

Een van de belangrijkste ingrediënten van sushi is natuurlijk de rijst. De meer gangbare rijstsoorten, zoals basmati of risotto, zijn echter niet geschikt voor het rollen van sushi. Hiervoor heb je rijst nodig met precies de juiste hoeveelheid zetmeel zodat het plakkerig wordt. De ideale soort is kortkorrelige Japanse rijst. Het is iets ronder en kleiner dan andere soorten rijst en de consistentie houdt de sushi perfect bij elkaar. 

Waar moet je je sushi mee vullen?

Hoe je je zelfgemaakte sushi vult, is helemaal aan jou. Klassieke sushi wordt bereid met rauwe vis of groenten. Deze laatste kan rauw gebruikt worden, maar ook geblancheerd of zelfs gebakken. Kies ingrediënten die jij het lekkerst vindt. Typische vullingen zijn:

Zeevruchten: zalm, tonijn, garnalen, inktvis, paling, makreel, krab

Groenten: avocado, komkommer, wortel, radijs, tofu, paprika, zoete aardappel

Nu je de gemakkelijkste en minst gecompliceerde manieren kent om sushi te bereiden, kun je bedenken hoe je de vullingen wilt variëren, afhankelijk van je stemming en smaak.

You may also like

Comments are closed here.