terrastegels

De afwerking van terrastegels


Terrastegels zijn er in vele soorten en maten. Ben je op zoek naar nieuwe terrastegels? Dan is de keuze enorm. Daarom is het fijn om te weten wat de verschillen zijn. Naast de kleur, het formaat en het materiaal is ook de afwerking van de tegel erg belangrijk. De afwerking zegt namelijk wat over de levensduur, maar ook over de prijs. 

Onbehandeld beton

Onbehandelde betontegels worden in de volksmond ook wel gewoon ‘betontegels’ genoemd. Deze betontegels zijn precies zoals beton ooit bedoeld is; niet bewerkt. Betontegels hebben tijdens het productieproces geen extra behandeling gehad en zijn daarom niet beschermd tegen vervuiling of weersinvloeden. Vaak zijn terrastegels van onbehandeld beton vele malen goedkoper dan ‘luxe’ betontegels. Heb je niet een erg breed budget, of zijn de tegels bedoeld voor onder een vakantiehuisje of tuinschuur? Dan kunnen betontegels een prima oplossing zijn.

Tegels met deklaag

Er zijn ook luxere betontegels te vinden op de markt. Dit worden ook wel betontegels met deklaag of toplaag genoemd. Vaak zijn dit de normale, bekende betontegels, maar dan met speciale toplaag die is opgebouwd uit fijnere materialen. Dit zorgt voor een luxe en mooi uiterlijk. Tuintegels met een deklaag blijven vaak langer mooi dan onbehandelde betontegels.

Geïmpregneerde terrastegels

Geïmpregneerde terrastegels zijn speciale betontegels, waarbij de bovenste laag tot ongeveer tien millimeter diep is doordrongen met een beschermend middel. Dit wordt impregneermiddel genoemd. Deze laag beschermd de terrastegel tegen vuil en vocht en zorgt ervoor dat de tegel makkelijker schoon te maken is. De prijs van een geïmpregneerde terrastegel ligt uiteraard hoger dan een standaard betontegel of een tegel met deklaag, omdat deze terrastegel simpelweg langer meegaat. 

Terrastegels met coating

De meest complete terrastegel is de terrastegel met coating. Dit zijn tegels met een laklaag (coating), die ervoor zorgt dat de tegel waterafstotend en vlekbestendig is. Vuil hecht nauwelijks aan de steen, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan het schoonmaken ervan. Terrastegels met coating zijn te herkennen aan het licht glanzende oppervlak. Afhankelijk van het gebruik en het onderhoud gaat een terrastegel met coating even lang mee als een geïmpregneerde terrastegel. 

Welke terrastegel kies je?

Het moge duidelijk zijn: terrastegels zijn er in vele soorten, maten, kleuren en afwerkingen. Ga je voor een luxe terrastegel? Dan is het goed om je voor de tijd in te lezen. Ook kun je informatie winnen bij een leverancier, hovenier of groothandel, voordat je overgaat tot de aanschaf van jouw nieuwe terras of tuinpad. 

You may also like

Comments are closed here.