Breng de mediterrane sfeer in huis met Marokkaanse en Portugese tegels


Wie houdt er niet van om de dwalen door de straten van historische plaatsen in Spanje, Marokko of Portugal? Het zal je ongetwijfeld opvallen dat het gebruik van gekleurd tegelwerk overal terug te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan het immense Plaza Espana in Sevilla, waar je 52 verschillende tegelmozaïeken kunt vinden die de regio’s van Spanje uitbeelden. Of het beroemde Paleis van Sintra in Portugal, waar het siertegel werk voor de eerste keer op grote schaal werd toegepast.

De geschiedenis van de siertegels in Europa gaat terug naar het begin van de achtste eeuw. Toen de Moren Spanje binnenvielen en daar El Andalus stichten, namen zij hun gebruiken en gewoonten mee. In de Moorse cultuur was tegelwerk een van de voornaamste vormen van islamitische kunst en de toepassing ervan is een van de belangrijkste kenmerken van de typische islamitische architectuur. 

De siertegels verspreiden zich over Europa

In het zuiden van Spanje zijn er talloze hoogstandjes van siertegel werk te vinden, zoals in de moskee-kathedraal van Cordoba en in de koninklijke paleizen van Granada. De techniek om de keramieken siertegel te verven (in het Arabisch Zellije – in het Spaans Azulejo) werd juist in deze periode verder ontwikkeld. Vanuit Spanje verspreidde het siertegel werk zich vanaf de 13e eeuw over de rest van Europa en wist in populariteit te winnen van het Italiaanse mozaïek.

De techniek om tegels te maken kwam zo ook Portugal binnen.  De toenmalige koning van Portugal was tijdens een bezoek aan Spanje zo gefascineerd geraakt door het tegelwerk, dat hij het ook naar Portugal wilde halen. Vanaf de 15e eeuw begonnen de Portugezen met het toepassen van de tegels in de bouw van kerken en officiële gebouwen. De siertegel traditie in Portugal zou later uitgroeien tot een van de belangrijkste van Europa en wie nu door bijvoorbeeld Porto loopt, kan overal gevels, kerken en metrostations zien, voorzien van prachtig siertegel werk. 

Mis je die Zuid-Europese ambiance een beetje? Het is nu makkelijker dan ooit om deze mediterrane sferen in je eigen huis te halen. Portugese sfeervolle tegels om je keuken een andere look te geven? Of juist Marokkaans tegelwerk om je badkamer van een mysterieuze sfeer te voorzien?

Via Floorz zijn er talloze opties om je vloeren om te toveren in een mediterraan walhalla. Of om juist interessante details aan de brengen in je muren. Het tegelbedrijf bij uitstek heeft allerlei soorten cementtegels te bieden, zoals de Portugese en de Marokkaanse siertegels. 

Je eigen unieke tegel

De techniek voor dit soort tegels is over de afgelopen eeuwen wel behoorlijk veranderd. Waar ze voorheen met de hand werden geschilderd, worden de tegels sinds een jaar of honderd juist geperst. In een tegel mal wordt een cementmengsel gestrooid. Bovenop deze mal komt een motief mal, waarin een mengsel van gekleurd vloeibaar marmerpoeder wordt gegoten.  Zodra alle kleuren zijn gevuld wordt de mal verwijderd en de tegel geperst.  Het hele proces is handmatig en Floorz werkt momenteel met maar liefst 1000 verschillende kleuren, dus de keuzes voor designtegels zijn legio.

You may also like

Comments are closed here.