Alles wat je moet weten over een open haard


Het is zo knus en gezellig: een open haard in je woonkamer. Natuurlijk is niet ieder huis standaard gebouwd met zo’n fijne warmtebron. Wat is de voorwaarde voor een open haard? En kan in elk huis een open haard worden geinstalleerd? In dit artikel lees je alles over het laten maken hiervan en de voorwaarde voor de installatie van een open haard.

Voorwaarde voor een open haard

Een goed ventilatiesysteem is een van de belangrijkste voorwaarden voor het hebben van een open haard. Een open haard stook je namelijk met houtblokken, hierdoor komen er veel (schadelijke) stoffen vrij. Een goed uitlaatsysteem is daarom essentieel bij het hebben van een open haard. Sommige huizen hebben al wel een rookkanaal, een schoorsteen, maar andere huizen niet. Daarom moet dit van tevoren goed worden onderzocht.

Kan in elk huis een open haard worden geinstalleerd?

Niet ieder huis heeft natuurlijk een open haard, maar het ziet er gezellig uit en is tegenwoordig enorm in trek. Er wordt allereerst gekeken naar de aanwezigheid van een rookkanaal. Als zoiets dergelijks al aanwezig is in de woning wordt het installeren van een open haard eenvoudiger. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om een rookkanaal aan te laten leggen. Hiervoor zal een specialist langs moeten komen. Goede ventilatie is namelijk een voorwaarde voor een open haard.

Naast het rookkanaal zal er worden gekeken naar de ondergrond en of deze bestand is tegen de hitte. Ook dit is een voorwaarde voor een openhaard installeren in een bestaand huis.

Een andere voorwaarde voor de installatie van een open haard is een open ruimte. Met open ruimte wordt bedoeld een ruimte, zoals de woonkamer, waarin ramen open kunnen en er een natuurlijke ventilatie ontstaat.

Een openhaard installeren in een bestaand huis brengt ook de meningen van omwonenden met zich mee. Zorg daarom altijd dat je van tevoren bij je gemeente nagaat of jij zonder problemen een open haard mag laten installeren. Fijn voor jou, maar ook voor de buren.

You may also like

Comments are closed here.