NEN 2580 meting

Alles wat je moet weten over de NEN 2580 meting


Ben jij de term ‘NEN norm’ wel een tegen gekomen? Dan kan het wel zo zijn dat als jij geen professional bent, niet precies weet wat de term nou inhoudt. Dit is echter wel super belangrijk aangezien deze term dingen behelst die Nederlanders dagelijks meemaken. In dit artikel kom je er echter wel achter wat precies de NEN 2580 meting is, waarvoor hij dient en wat mensen er mee kunnen doen. 

De NEN norm, wat is het?

Laten we eerst maar eens kijken naar het eerste woord van de term; NEN. Dit is de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. De naam zegt het eigenlijk al wel een beetje. Er wordt NEN normen ontwikkeld zodat er goede maar ook breed gedragen afspraken kunnen worden gemaakt voor bepaalde producten, werkwijzen en diensten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de veiligheid van speelgoed. De NEN beheert nu zo’n 34.000 normen. 

Wat is dan een NEN 2580 meting?

De NEN 2580 meting is dus een van deze normen. Deze omvat meetinstructies die met name als doel hebben om misverstanden te voorkomen bij het meten van gebruiksoppervlak. Als je het hebt over een woning, dan weet je dankzij de NEN 2580 meting precies wat het echte oppervlak is van het gehele pand om te gebruiken. Deze informatie kun je gebruiken voor vele verschillende doeleinden. Hoe kom je dan die NEN 2580 meting te weten? Als je deze aanvraag komt er een professionele inmeter langs bij de woning. Daar meet hij of zij alles op volgens de NEN 2580 meting en maakt daar vervolgens het NEN 2580 rapport van. Daar zitten dan ook bouwkundige plattegronden bij. 

Een NEN 2580 meting, wat heb je er aan?

Nu ben je waarschijnlijk wel benieuwd geworden naar de voordelen van het hebben van een NEN 2580 rapport. Ten eerste is het hebben van een NEN 2580 rapport super handig bij een taxatie. Daarbij wordt namelijk de waarde van een pand bepaald. Het vaststellen van het aantal bruikbare vierkante meter is hierbij een belangrijke factor. De precieze bruikbare vierkante meters van de woning kun je alleen weten door middel van een NEN 2580 meting. Het kan er dus voor zorgen dat jij een hogere verkoopprijs krijgt. Daarnaast is het rapport ook heel handig te gebruiken bij het bepalen van de huurprijs van je woning. Met een NEN 2580 meting kun je bijvoorbeeld je gehele pand gemakkelijk onderverdelen in appartementen. Zo weet je precies hoeveel vierkante meter elk appartement is en hoeveel je ervoor kunt vragen. Je zorgt ervoor dat de huurprijs dan gebaseerd is op een accuraat aantal vierkante meters. Je voorkomt dus mogelijke misstanden met potentiële huurders. 

Zelf de NEN 2580 meting doen

Het is wel mogelijk om zelf een poging te doen voor 2580 meting. Het is echter wel heel erg af te raden. Ten eerste staat het voor de taxatie en potentiële huurder en verkopers veel betrouwbaarder als het gedaan is door een professional. Daarnaast bespaar je jezelf ook veel tijd en moeite als je het laat doen door een professional. Het is namelijk geen makkie en kan aardig wat van je tijd opslokken.

You may also like

Comments are closed here.