stoomreiniger

Alle info op een rijtje voor als je een stoomreiniger wil aanschaffen


Ligt er bij jou in je woning tapijt, maar krijg je die op bepaalde plekken echt niet meer schoon? Ga dan niet meteen op zoek naar een nieuw tapijt, maar probeer eens een stoomreiniger. Zo’n apparaat kan het tapijt namelijk veel beter schoon krijgen dan een gewone stofzuiger. Een stoomreiniger pakt met behulp van hete stoom bacteriën aan en maakt de ondergrond goed en eenvoudig schoon. De voordelen zijn duidelijk maar waar moet je op letten, wanneer je een stoomreiniger wil gaan kopen? Zo zijn er verschillende stoomreinigers, maar wat is de beste stoomreiniger voor jou?

Stoomreinigers geschikt voor verschillende doeleinden

Kleinere exemplaren ook geschikt voor kleding

Door middel van hete stoom reinigt een stoomreiniger het grondoppervlak erg goed. Een stoomreiniger verwijdert schimmels, bacteriën en huisstofmijt en kan op iedere ondergrond worden gebruikt, dus zowel voor het schoonmaken van tapijt als voor laminaat en andere harde vloeren. Sommige kleine formaten stoomreinigers kun je zelfs gebruiken om kleding mee te stomen en kreukvrij te maken. 

Tapijtreinigers

Tapijtreinigers zijn relatief zware machines, die alleen bedoeld zijn om tapijten en karpetten schoon te maken. Ze zijn bedoeld om een tapijt diep te reinigen om vlekken, stof, allergenen en geuren uit het tapijt te halen. Deze machines maken gebruik van een combinatie van zuigkracht, detergent en stoom om hun werk op de beste manier te kunnen doen. Een tapijtreiniger is dus geen echte stoomreiniger en is ook niet te gebruiken voor alle soorten vloeren. Voor laminaat of houten vloeren kun je geen tapijtreiniger gebruiken.

Bij harde vloeren is een stoomreiniger dus de enige keuze. Wanneer je veel tapijt in je huis hebt, is een tapijtreiniger een beter alternatief, omdat het gerichter te werk gaat bij het schoonmaken van bijvoorbeeld hoogpolige tapijten. Een tapijtreiniger is duurder dan een stoomreiniger maar goedkoper dan een professionele tapijt schoonmaakservice. Er bestaan zowel zware, krachtige als lichtgewicht stoomreinigers, die op verschillende plaatsen in huis hun werk kunnen doen.

Stoom en stoom alleen

Sommige stoomreinigers gebruiken zeep, of een ander schoonmaakmiddel, om de ondergrond goed te kunnen reinigen. Een goede stoomreiniger heeft echter alleen hete stoom nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het vermogen en de capaciteit van het stoomreservoir. Wanneer het relatief groot is kun je de stoomreiniger langere tijd achter elkaar gebruiken maar moet je vanzelfsprekend ook langer wachten tot de stoom op temperatuur is om te kunnen beginnen met schoonmaken.

Verschillende accessoires voor stoomreinigers

Afhankelijk van de soort en het type stoomreiniger zijn er verschillende soorten accessoires verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan opzetborstels en andere opzetstukken, die het apparaat een andere functie geven. Roterende borstels of een mop maken van een stoomreiniger in een handomdraai een mop die met stoom nog beter werkt. Sommige fabrikanten leveren heel veel hulpstukken mee en bij andere moet je alles apart aanschaffen. Dit maakt natuurlijk veel uit voor de uiteindelijke prijs van het toestel. Let hier dan ook op als je een stoomreiniger gaat aanschaffen.

Wat kost dat?

Voor een stoomreiniger betaal je ongeveer tussen de 50 en de 500 EURO, waarbij we adviseren om niet voor de goedkoopste variant te gaan. Eigenlijk is een stoomreiniger dus niet duurder dan een gewone stofzuiger. Een goede tapijtreiniger is relatief duurder en heb je niet voor minder dan 400 – 500 EURO maar bedenk hierbij wel dat je tapijten eenmalig professioneel laten reinigen duizenden euro’s kan kosten. Wanneer je veel tapijten in combinatie met huisdieren en kinderen hebt, is de keuze ook hier waarschijnlijk snel gemaakt.

You may also like

Comments are closed here.