houten latten muur

Akoestische panelen; dé oplossing voor een slechte akoestiek of galm in huis


Steeds meer mensen kiezen voor akoestische panelen in huis. Vooral in moderne, nieuwe huizen, of huizen met hoge plafonds kan de reflectie van het geluid vervelend zijn. Uiteindelijk leidt dit tot zogenaamde gehoor vermoeidheid en zal het aanwezig zijn in die ruimte niet fijn zijn. Vandaar dat mensen dus kiezen voor één of meerdere akoestische panelen in huis. Deze panelen zorgen namelijk dat de galm vermindert of verdwijnt en daarnaast zal de akoestiek verbeterd worden.

Een slechte akoestiek werkt vermoeiend

Als de akoestiek in een ruimte niet in orde is dan zal dat dus na verloop van tijd vermoeiend worden, maar daarnaast kun je ook een stuk moeilijker een gesprek hebben. Galm en een slechte akoestiek leiden namelijk af, waardoor je je beter moet concentreren en sneller moe wordt. Betere akoestiek betekent vooral meer rust, elkaar beter verstaan en geconcentreerder kunnen werken.

De panelen zijn vooral bekend uit het bedrijfsleven en openbare ruimtes

Dit soort akoestische panelen worden al veel langer in het bedrijfsleven en in bijvoorbeeld winkels gebruikt. Op kantoor heb je daardoor bijvoorbeeld minder overlast van andere (telefoon) gesprekken. In een vergaderruimtes of een restaurant zorgt het voor meer rust en minder herrie. Waar dit vroeger panelen waren die gemaakt werden zonder oog voor stijl en design, zijn er nu veel panelen verkrijgbaar waar daar juist wel rekening mee wordt gehouden, waardoor je eigenlijk een eyecatcher in huis haalt. 

acoustisch paneel

Je kunt ook kiezen voor een akoestische wand

Sommige mensen willen natuurlijk helemaal niet zo’n eyecatcher in huis, maar hebben wel behoefte aan een verbetering van de akoestiek, of het doen verdwijnen van een galm. Een optie in dat geval kan een akoestische wand zijn. Hierbij wordt de wand geheel bedekt met akoestische panelen of bijvoorbeeld een akoestische stof, van vloer tot plafond. Op die manier oogt het als een ‘gewone’ wand, terwijl de wand dus eigenlijk is gemaakt om de akoestiek te verbeteren.

Hoeveel heb je nodig?

In het algemeen geldt: hoe groter de ruimte, hoe meer er aan paneel oppervlak nodig is.

Dit geldt ook voor de huidige akoestische situatie: hoe meer galm er nu in de kamer is, hoe meer er aan geluidsabsorptie nodig is voor een verbetering van de akoestiek. Ook in grotere ruimtes kan de hele ruimte gelijkmatig akoestisch verbeterd worden, maar dit vergt vaak veel panelen. 

Akoestisch optimale zones maken

Een alternatief is om zones te maken die akoestisch optimaal zijn, door de akoestische panelen te concentreren bij de werkplek of gesprekstafel, daar waar de akoestiek voor werken of wooncomfort het belangrijkste is. Hoe dichterbij een paneel is, hoe sterker de werking hiervan zal zijn. Een vuistregel is dat ⅕ tot ⅓ van het vloeroppervlak aan totaal akoestisch paneel oppervlak benodigd is. Met deze vuistregel wordt echter geen rekening gehouden met ambiance, gebruik van de ruimte, plaats van de panelen, huidige akoestiek en esthetische en budget wensen.

Verschillende diktes akoestische panelen

In het algemeen absorberen dikkere panelen beter lage tonen dan dunnere panelen.

Met dunne panelen, of bijvoorbeeld gordijnen, worden alleen de hoge tonen gedempt, maar blijven de midden tonen en lage tonen in de kamer aanwezig. Het resultaat is een erg onrustig en onprettig geluid. Wij adviseren daarom, voor een goede en gelijkmatige akoestiek, geluidsabsorberende panelen van minimaal 4 centimeter dikte. Voor extra goede akoestiek bij hifi audio en home cinema toepassingen adviseren wij panelen van minimaal 8 centimeter dikte.

You may also like

Comments are closed here.