traplift

Aanpassingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je op oudere leeftijd in je woning kunt blijven wonen


Of je nu je huis moet aanpassen of alleen maar aan de toekomst denkt, het is goed om te weten welke veranderingen je kunt doorvoeren om langer in je huis kunt blijven wonen. Als je namelijk ouder wordt, dan worden sommige zaken moeilijk en zul je misschien naar traplift kosten moeten kijken, of naar het weghalen van alle drempels in huis. Ook de badkamer en de keuken moeten vaak enkele aanpassingen krijgen om deze ook in de toekomst te kunnen blijven gebruiken. Tijd dus om te kijken naar de aanpassingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je op oudere leeftijd ook in je woning kunt blijven wonen.

Naar boven komen

Een van de grootste hindernissen om thuis te kunnen blijven wonen als je slechter ter been zou raken is de trap. Gelukkig zijn daar allerlei oplossingen voor, zoals verschillende opties in trapliften. Een extra trapleuning kan het op- en afstappen vergemakkelijken en is daarom ook het overwegen waard. Afhankelijk van de grootte en indeling van je huis, is het misschien zelfs mogelijk om een ​​rolstoellift te installeren. Als je je woning verhuurt of de toegang deelt met anderen, heb je mogelijk toestemming nodig van je verhuurder of buren om dergelijke wijzigingen aan te brengen.

Opstaan ​​en aankleden

Het kan zo zijn dat na verloop van tijd het moeilijk wordt om in bed of uit een stoel te komen. Dit is wat makkelijker op te lossen: deze kun je namelijk, zodat je niet zo ver hoeft te bukken. Je kunt dan ook kijken naar elektrisch verstelbare fauteuils en speciale bedden die je in een positie kunt zetten waarin je gemakkelijker kunt op staan, of die je kunt laten zakken om te gaan zitten of liggen.

In de badkamer

Denk na over het maken van enkele wijzigingen in de badkamer. Zo zijn er toiletten met automatische was- en droog functies. Ook zijn er badliften die je ondersteunen als je in en uit het bad stapt, terwijl baden met een opening aan de zijkant ervoor zorgen dat je niet over een rand hoeft te klimmen. Als je je bad verwisselt voor een douche kun je er zo in en uit lopen. Bezorgd over het overvullen van het bad of de gootsteen? Een speciale veiligheidsstop waardoor het water slechts een bepaald niveau bereikt, of een overstromingsdetector die een alarmcentrale waarschuwt als het bad of de gootsteen begint over te lopen, kan nuttig zijn.

In de keuken

Denk na over hoe je je keuken gebruikt en wat het leven voor jou op dat gebied gemakkelijker zou maken als je ouder wordt. Als je wat hulp of ondersteuning nodig hebt bij het koken denk dan eens aan een zitkruk die je ondersteunt in een bijna staande positie. Als je het moeilijk vindt om dingen in de keuken op te pakken, te openen of te verplaatsen, probeer dan:

  • bestek met brede steel
  • borden met hoge randen en kopjes met twee handvatten
  • ondersteunende blik-, fles- en pottenopeners
  • een stevige trolley om je mobiliteit te verbeteren en je te helpen eten en drinken van keuken naar kamer te verplaatsen

Als je gehoorproblemen hebt

Zorg dat je veilig bent in geval van nood. Rookmelders zijn essentieel. Veel draadloze rookmelders zijn verbonden door radiosignalen, dus als er één afgaat, doen ze dat allemaal, of je kunt er een kopen die trilblokken gebruikt om je aandacht te trekken als je gehoor het af laat weten. Neem voor deskundig advies over alarmen contact op met je plaatselijke brandweer.

You may also like

Comments are closed here.