energie bezuinigen tips

5 verduurzamingstips voor een energiezuinige woning


Het duurzaam omspringen met energie is vandaag de dag hot topic. Iedereen heeft het over duurzaamheid, groene energie, besparen en klimaatverandering. Wil je zelf een steentje bijdragen aan een groene toekomst? Bekijk dan eens hoe energiezuinig jouw woning is. Grote kans dat je op één of meerdere vlakken kunt verduurzamen. In deze blog geven we je graag vijf verduurzamingstips. Ook kun je voor slechts een klein bedrag advies voor het verduurzamen van je woning ontvangen van professionele en gecertificeerde energieprestatie-adviseurs. Vraag je je af: hoe kom ik aan energielabel A? Lees dan zeker even onderstaande tips!

Tip 1: isolatie aanbrengen / verbeteren

Een goede isolatie houdt je woning warm in de winter en lekker koel in de zomer. Door isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie, hoef je minder te stoken en neemt je energieverbruik dus af. Een ander bijkomend voordeel is dat je zo je CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan het opwarmen van de aarde, vermindert.

Tip 2: kies voor energiezuinige verlichting

Ook met zoiets simpels als energiezuinige verlichting kun je je woning duurzamer en “groener” maken. Loop eens een rondje door het huis en bekijk welke verlichting je hebt hangen. Wat veel mensen niet weten is dat halogeenlampen en gloeilampen echte energieslurpers zijn. Zo verbruikt een halogeenlamp maar liefst 85 procent meer stroom dan een ledlamp. En een gloeilamp verbruikt zelfs 90 procent meer. Ledlampen kosten iets meer in aanschafprijs, maar omdat je er zo ontzettend veel mee bespaard, heb je de investering snel weer terugverdiend.

Tip 3: voorkom sluimerverbruik van apparaten

Wist je dat het sluimerverbruik van een gemiddeld huishouden op zo’n 450 kWh per jaar ligt? Onder sluimerverbruik, dat ook wel sluipverbruik wordt genoemd, verstaan we alle energie die verbruikt wordt terwijl je geen gebruik maakt van het apparaat. Sluimerverbruik treedt bijvoorbeeld op wanneer het apparaat op stand-by staat of wanneer je denkt dat het apparaat helemaal is uitgeschakeld, maar dit toch niet helemaal is. Met name oudere apparaten kunnen behoorlijk wat stroom gebruiken in de stand-by stand. Nieuwere apparaten zijn in de regel veel energiezuiniger en hebben daarnaast een lager sluimerverbruik. Een win-winsituatie dus!

Tip 4: plaats zonnepanelen op het dak

Een zeer populaire manier om een woning te verduurzamen is het (laten) plaatsen van zonnepanelen. Door zonnepanelen te installeren kun je zelf groene stroom opwekken. Op zeer zonnige dagen kan het zomaar zijn dat je zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je die dag verbruikt. Voor iedere kWh energie die je teruglevert aan het net, ontvang je een vast bedrag. Op deze manier kun je flink besparen op je energierekening. Houd wel rekening met een relatief lange terugverdientijd indien je zonnepanelen op je dak installeert.

Tip 5: bespaar met een zuinige HR combiketel

Tot slot kun je je woning verduurzamen met een zuinige HR combiketel. Dit soort ketels gaan zeer zuinig met energie om. Hoogrendementsketels, waar de afkorting HR voor staat, hebben een hoger rendement dan de meer traditionele ketels. Zo bespaar je direct na aanschaf al op je energieverbruik. Ook zijn HR combiketels vaak erg compact, stil en veilig in gebruik.

You may also like

Comments are closed here.