wat kun je doen tegen diefstal en inbraak

5 dingen die je kunt doen tegen diefstal en inbraak


Diefstal is nooit leuk om mee te maken. Het liefst wil je iedereen gewoon kunnen vertrouwen. Helaas kan dat in de praktijk niet. Er zijn altijd mensen die proberen op een oneerlijke manier aan geld te komen. Daarom is het belangrijk dat jij problemen met diefstal of inbraak voorkomt. Tenslotte is voorkomen beter dan genezen. Dit zijn 5 dingen die je kunt doen tegen diefstal en inbraak.

  1. Verzeker je goed

Je kunt je huis nog zo goed beveiligen, maar er kan altijd iets misgaan. Als je heel veel pech hebt, komt er een inbreker die je beveiligingen weet te omzeilen. Dan raak je alsnog je dure spulletjes kwijt. Je kunt het beste je huis verzekeren tegen diefstal. De premie is relatief laag en je krijgt gestolen spullen keurig vergoed. En dat niet alleen: ook eventuele schade door inbrekers wordt vergoed.

2. Neem een kluis

Veel mensen vinden dat een kluis iets is voor rijke mensen. In de praktijk blijkt deze aanname helemaal niet te kloppen. Een kluis is geschikt voor iedereen: zolang je maar spulletjes hebt die je veilig wilt bewaren. Een kluis kan bijvoorbeeld dienen om tablets, geld, sieraden of waardevolle papieren in op te bergen. Kies voor een kluis die je stevig kunt verankeren aan de vloer of aan de muur. Doe dit volgens de aanwijzingen van de fabrikant en meld de kluis aan bij de verzekering. Vervolgens is alles wat je in de kluis stopt verzekerd tot een bepaalde waarde (afhankelijk van de verzekeraar).

3. Zorg voor goed hang- en sluitwerk

Loop je ramen en deuren eens na. Check vooral de sloten op hun keurmerk. Een goed slot is voorzien van een keurmerk SKG** of SKG***. Dit kun je in het slot gegraveerd zien aan de buitenkant. Is jouw slot niet voorzien van een keurmerk of draagt het SKG*? Dan is het de hoogste tijd om het slot te vervangen. Bij ramen controleer je ook hoe het sluitwerk is. Veel oudere ramen kunnen door een inbreker heel eenvoudig worden geopend als ze al op een kierstand staan.

4. Hang een (fake) camera op

Een camera heeft een dubbele werking. Natuurlijk is de camera vooral bedoeld om een inbreker of dief te filmen. Kies je voor een IP-camera, dan worden de beelden online opgeslagen. De tweede functie van de camera is een afschrik-functie. Veel inbrekers gaan eerst op verkenning voordat ze gaan inbreken. Zien ze een camera hangen, dan gaan de meeste inbrekers liever een deur verder. Je kunt er dus ook voor kiezen om een fake camera op te hangen. De camera moet wel goed genoeg lijken op een echt werkende camera, want inbrekers kunnen de slechtere fake camera’s wel herkennen.

5. Alarmsystemen en verlichting

Er zijn meer dingen die je kunt doen om je huis te beveiligen tegen diefstal en inbraak. Het eerste is het installeren van een alarmsysteem. Koop geen simpel systeem van de bouwmarkt, want deze kent een inbreker goed en kan hij eenvoudig vernielen. Neem liever een simpel systeem van een specialist in inbraakbeveiliging. Ook kun je rondom je huis goede verlichting aanbrengen. Het liefst hang je bij voor- en achterdeur een lamp met bewegingssensor op. Dat kun je ook doen bij je ramen. Inbrekers werken het liefst rustig in het donker en houden niet van plotseling aanspringend licht.

Inbraak en diefstal is natuurlijk niet prettig. Je wilt andere mensen vertrouwen en je begrijpt niet waarom ze niet met hun handen van jouw spullen en geld afblijven. Toch kun je best veel doen om te zorgen dat je geen schade ondervindt van hun praktijken. Met deze 5 tips is jouw huis beter beveiligd tegen inbraak en diefstal.

You may also like

Comments are closed here.