kleine woonkamer inrichten

3 tips bij het inrichten van een kleine woonkamer


Onze woonkamer, de plek waar we na de slaapkamer toch een groot deel van onze tijd doorbrengen. Dan is het wel zo fijn dat deze ruimte ook gezellig, sfeervol en warm aanvoelt. Toch is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral wanneer de ruimte beperkt is, kan het al snel overvol lijken, waardoor de gezelligheid al snel ver te zoeken is. Bij het inrichten van een kleine kamer, is het daarom belangrijk te letten op bepaalde zaken. Om je een voorbeeld te geven, vaak zien we dat er in een kleine kamer wordt gekozen voor kleine meubels. Juist dat is iets wat zorgt voor een optisch nog kleiner ogend geheel. Met deze 3 tips laat jij je kleine kamer een stuk groter lijken.

De juiste indeling

Net als bij iedere kamer, is de indeling van essentieel belang. Het is daarom belangrijk dat je begint met het uitmeten van je woonkamer. Op deze manier heb jij een goed overzicht, van welke ruimtes je nu exact hebt. Het is op papier namelijk een stuk makkelijk om je bank, relaxstoel of tafel te verplaatsen, dan wanneer je dit fysiek moet doen. Door je meubels op schaal uit te knippen, is het een stuk gemakkelijker om snel en overzichtelijk een beeld te krijgen van je huidige situatie. Wat we namelijk vaak zien, is dat er in een kleine kamer vaak wordt gekozen voor veel en kleine meubels. Juist dat zorgt ervoor dat het geheel rommelig en chaotisch oogt.

Verschillende hoogtes

Het grote voordeel aan een kleine woonkamer, is dat de hoogte doorgaans gelijk is aan een grote woonkamer. Kortom, de perfecte manier om met functionele ruimte de hoogte in te gaan. Waar je normaliter kiest voor een dressoir, kies je nu voor een hogere kast. Zo heb je meer opbergruimte en heb je ruimte over voor andere leuke spulletjes in huis. Zo zijn ook planken aan de muur een uitkomst. Deze nemen relatief weinig ruimte in, maar bieden wel extra ruimte. Door deze extra ruimte heb jij wellicht net dat stukje extra ruimte over voor die heerlijke sta op stoel die je al zolang wilde hebben. Ook een televisiekast met deurtjes, zorgt voor extra opbergruimte. Let dus goed op, wanneer jij je meubels uitkiest, je rekening houdt met eventuele opbergruimte.

Lichte kleuren

Donkere kleuren zorgen voor een optisch kleiner ogende ruimte. Vooral bij een kleine woonkamer is het belangrijk te werken met verschillende lichte kleuren. Dit kun je doen door het kiezen van lichte wanden en plafonds, maar ook door de keuze van je meubels. Ook de inval van natuurlijk licht doet wonderen. Door te kiezen voor een lichte tint op de muur en een iets donkere wand, zorgt dit voor een optisch ruimer effect. Doe je dit andersom, dan zal je al snel merken, dat dit een averechts effect heeft. Heb je tuindeuren of een groot raam, dan is dit de perfecte plek voor een donkergekleurde relaxfauteuil. Door de lichtinval in combinatie met de donkere kleur creëer je een prachtig effect in je woonkamer.

Goed om te weten

Wanneer je bezig bent met het herinrichten van je woonkamer, dan heb je er wellicht nog niet direct aan gedacht, maar het toevoegen van planten, is de manier voor een sfeervol en gezellig huis. Daarnaast hebben planten ook een luchtzuiverende werken, waardoor je altijd frisse lucht in huis hebt. Doordat planten allerlei doorkijk mogelijkheden biedt, zorgt het ervoor dat je verschillende ruimtes van elkaar kunt scheiden, zonder ze hermetisch af te sluiten. Door te spelen met hoogtes, breng je extra dynamiek aan in je interieur. Zo kun je een plant op een krukje zetten, maar leent ook een dressoir zich perfect voor een mooie plant. 

You may also like

Comments are closed here.