tuinverlichtingkopen

12 Volt tuinverlichting: veilig, flexibel en energiezuinig


12 volt tuinverlichting is een populaire keuze voor buitenverlichting vanwege zijn veiligheid, flexibiliteit en energiezuinigheid. Laten we eens dieper ingaan op wat 12 volt tuinverlichting is en hoe het werkt, terwijl we de voordelen ervan benadrukken.

Wat is 12 volt tuinverlichting?

12 volt tuinverlichting maakt gebruik van laagspanning om buitenruimtes te verlichten. In tegenstelling tot traditionele hoogspanning werkt 12 volt verlichting met een veel lager voltage. De meeste 12 volt systemen zijn voorzien van LED lampen waardoor ze erg efficiënt zijn en het energieverbruik laag is.

Hoe werkt het?

12 volt tuinverlichting systemen bestaan uit verschillende onderdelen. De basis bestaat uit onderstaande 3 onderdelen die nog verder uit te breiden zijn met specifieke producten. Denk bijvoorbeeld aan connectoren om een aftakking te maken, licht/donker sensor, accessoires om het lichtbeeld aan te passen, een bewegingsmelder of onderdelen om de verlichting aan te sturen met een app.

Transformator

Het hart van het systeem is de transformator. Deze zet de spanning van 230 volt om naar een veilige 12 volt. Hierdoor kan de verlichting buiten worden gebruikt zonder risico op elektrische schokken. Er zijn verschillende soorten transformatoren. Basis transformatoren die alleen de stroom omzetten naar 12, transformatoren met licht/donkersensor en timer en zelfs smart transformatoren die je via je telefoon kunt instellen en bedienen.

Kabels

Speciale waterdichte kabels worden gebruikt om de stroom van de transformator naar de verschillende lampen in de tuin te leiden. Deze kabels kunnen onder de grond worden gelegd of langs de oppervlakte worden bevestigd. In tegenstelling tot 230 volt kabels hoef je deze dus niet diep onder de grond te leggen.

Lampen

De 12 volt lampen, zoals spots, wandlampen en prikspots, zijn ontworpen om te werken op het lagere voltage. Met een connector worden de lampen aan de kabel bevestigd. De meeste 12 volt armaturen zijn voorzien van LED-lampen, wat bijdraagt aan de energiezuinigheid van het systeem.

Voordelen van 12 Volt tuinverlichting:

Veiligheid

Het gebruik van laagspanning (12 volt) maakt deze verlichting aanzienlijk veiliger, vooral in een buitenomgeving. Er is minder risico op elektrische schokken en daardoor bijzonder veilig, zeker in tuinen waar kinderen en huisdieren komen.

Flexibiliteit

Door de lage spanning zijn 12 volt systemen zeer flexibel. Kabels kunnen gemakkelijk worden aangepast en verplaatst. Daarnaast kun je eenvoudig nieuwe lampen aan het systeem toevoegen.

Energiezuinig

LED-lampen, die vaak worden gebruikt in 12 volt tuinverlichting, zijn zeer energiezuinig. Ze verbruiken minder stroom dan traditionele gloeilampen. Hierdoor bespaar je op stroomkosten. Daarnaast hebben LED lampen een lange levensduur waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen.

Door te kiezen voor 12 volt tuinverlichting geniet je niet alleen van een veilige en flexibele verlichtingsoplossing voor je buitenruimte, maar ook van de voordelen van energiezuinige LED-technologie. Het is een investering die niet alleen je tuin verfraaid, maar ook je energierekening en het milieu ten goede komt.

Toepassingen van 12 volt tuinverlichting

12 volt tuinverlichting is veelzijdig te gebruiken en biedt een oplossing voor al je verlichtingswensen in je tuin. Of je de verlichting nu gebruikt als basisverlichting, accentverlichting of sfeerverlichting, binnen 12 volt tuinverlichting zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Je kunt je gehele tuin naar wensen verlichten en met slimme toepassingen ook nog eens waar en wanneer je maar wilt.

Basisverlichting

Voor een veilig verlichte tuin in de avonduren is 12 volt verlichting ideaal voor basisverlichting. Staande lampen, wandlampen en buitenspots op 12 volt verlichten alle belangrijke elementen in je tuin zoals paden, oprit, terras, entree en andere belangrijke gebieden in je tuin.

Accentverlichting

Specifieke elementen in je tuin kun je prima verlichten met 12 volt accentverlichting. Door grondspots, prikspots en up/downlighters te plaatsen benadruk je opvallende elementen in je tuin. Denk daarbij aan bomen, sculpturen of andere objecten. Door de lagere spanning zijn deze armaturen flexibel te plaatsen en gemakkelijk aan te passen, mocht dat nodig zijn.

Sfeerverlichting

Creëer een warme en uitnodigende sfeer met 12 volt sfeerverlichting. Lichtslingers, lampen met gekleurd licht en decoratieve armaturen op 12 volt gebruik je om een gezellige sfeer te creëren als het donker is.

Tips voor het kiezen van de juiste verlichting:

Bepaal het doel: Waarvoor wil je de verlichting gebruiken? Is het voor de veiligheid, het benadrukken van objecten of het creëren van sfeer?

Speel met het lichtbeeld: Kies lampen met verschillende lichttemperaturen om variatie aan te brengen. Ook het creëren van schaduwen geeft een mooi effect en hiermee breng je diepte aan in de tuin.

Denk aan flexibiliteit: Kies voor lampen die gemakkelijk aanpasbaar zijn. Dit kunnen smartlampen zijn die je kunt dimmen of buitenspots die je kunt richten. Zo maak je elke keer weer een net iets andere tuin.

Door 12 volt tuinverlichting slim te gebruiken benut je niet alleen de functionele kant, maar maak je van je tuin een uitnodigende en sfeervolle buitenruimte.

Installatie van 12 volt tuinverlichting

Het installeren van 12 volt tuinverlichting is erg eenvoudig zelf te doen. Het is wel belangrijk om van tevoren een goed plan te maken. Als je dat zorgvuldig doet is het installeren zelf nog maar een kwestie van installeren, aansluiten en genieten van je verlichting. Hieronder staan de belangrijkste stappen uitgelegd:

Plaatsbepaling
Bepaal welke plekken en objecten je wilt gaan verlichten in je tuin. Bepaal voor elke plek welke lampen je hiervoor wilt gaan gebruiken.

Transformator plaatsen
Installeer de transformator op een droge, beschutte locatie in de buurt van een stopcontact. Zorg ervoor dat het gekozen stopcontact goed bereikbaar is en beschermd tegen weersinvloeden.

Kabels leggen
Leg de 12 volt kabels vanaf de transformator naar de lampen toe. Je kunt de kabels zowel boven als onder de grond verwerken. Ze hoeven niet diep in de grond begraven te worden.

Lampen plaatsen
Bevestig de lampen op de vooraf bepaalde plekken, langs paden, in borders of als accentpunt in de tuin. Volg de instructies van de fabrikant voor een correcte installatie.

Aansluiten lampen en kabel
Sluit de lampen aan op de 12 volt kabels met de daarvoor bestemde connectoren. Zorg ervoor dat de verbindingen goed zijn vastgedraaid of vastgeklikt. Als alle lampen op de kabel zijn aangesloten, bevestig je de kabel aan de transformator. Controleer of alle verlichting brandt.

Onderhoud van 12 volt tuinverlichting

12 volt tuinverlichting vergt niet veel onderhoud. In principe is het zo en dan reinigen van de lampen met een vochtige doek voldoende. Zorg ervoor dat vuil en opgehoopte bladeren worden verwijderd en maak de lampenkap schoon om de verlichting in goede conditie te houden.

Controleer jaarlijks de kabels en aansluitingen op beschadigingen en vervang deze indien nodig. Vervang indien nodig defecte lampen. Bij defecten is het altijd handig om na te gaan of een defect onder de garantie valt.

Kortom, 12 volt buitenverlichting is een goede keuze. Het is veilig in gebruik, makkelijk zelf aan te leggen, flexibel indien er aanpassingen of uitbreidingen nodig zijn en vergt minimaal onderhoud. Met goede tuinverlichting voeg je veiligheid, accenten en sfeer toe aan je tuin zodat je er het hele jaar van kunt genieten, ook als het donker is. Zie het als een investering in je tuin die zich terugvindt doordat je er een tweede tuin voor terugkrijgt.

You may also like

Comments are closed here.