soorten isolatie

Welke soorten isolatie kennen we?


Nu het weer koud is geworden, ben je misschien tot het besef gekomen dat je woning niet voldoende geïsoleerd is. Naast het creëren van sfeer, wil je natuurlijk ook gewoon lekker warm in huis zitten en bovendien geen onnodig hoge energierekening krijgen. Goede isolatie kan daar aan bijdragen.  Gelukkig zijn daar tegenwoordig enorm veel opties in… en dat is ook direct het nadeel, misschien zie je namelijk door de bomen het bos niet meer. Daarom komen wij met duidelijkheid: hieronder een overzicht met betrekking tot de verschillende soorten isolatie.

Er zijn veel soorten isolatie. De keuze wordt vaak bepaald door de uitvoering, de gebruikte grondstoffen en het doel. Over het algemeen verdelen wij de verschillende soorten isolatie als volgt: 

– Isolatie dekens

– Isolatieplaten 

– Isolatie schuim

– Inblaas isolatie

Isolatie dekens

Het grootste voordeel van isolatiedekens is de flexibiliteit. Is de ondergrond ongelijk dan is dat geen probleem. De dekens zorgen over het geheel voor een goede akoestische isolatiewaarde. Veel gebruikt bij het isoleren van daken, voor vloeren een stuk minder geschikt, omdat het materiaal vaak zacht is. Denk bijvoorbeeld aan glaswol en steenwol.

Glaswol is een minerale wol dat wordt gebruikt als isolatiemateriaal. In de bouwwereld is glaswol naast steenwol het meest gebruikt isolatiemateriaal voor het huis. Het wordt gebruikt voor het isoleren van gevels, daken, vloeren en wanden binnenshuis. Voor het isoleren van hellende daken worden meestal rollen gebruikt. Glaswol is ook te koop in platen. Voordelen van glaswol zijn:

– Goed betaalbaar

– Licht in gewicht

– Onbrandbaar

– Waterafstotend 

– Glaswol in een deken is flexibel 

Steenwol is isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van diabaas of basalt. Steenwol wordt ook wel rotswol genoemd. Steenmassa wordt hiervoor gesmolten bij 1400 graden. Daarna wordt het met een spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Samen met bindmiddel wordt dit tot een een plaat gemaakt. In de bouw is steenwol naast glaswol de belangrijkste warmte isolatie. Het wordt gebruikt voor het isoleren van gevels, vloeren, daken en binnenwanden. Net als polystyreen wordt steenwol ook gebruikt voor het maken van sandwichpanelen. Voordelen van steenwol zijn: 

– Niet duur

– Onbrandbaar

– Waterafstotend 

– Waterdamp doorlatend 

– Vast in de vorm door harde platen (tenzij in dekens geleverd)

– Recyclebaar 

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn één van de meest gebruikte vormen van isolatie. Ze hebben een grote isolatiecoëfficiënt waardoor je heel wat kan winnen aan isolatiewaarde. Deze platen bestaan uit samengeperst materiaal. Dit maakt isolatieplaten drukvast. Isolatieplaten zijn dan ook beter geschikt voor het isoleren van vloeren dan isolatiedekens. 

Isolatieschuim

Spuitisolatie of isolatieschuim is een makkelijke en snelle manier van isoleren. De juiste lengte afsnijden en ervoor zorgen dat de verschillende componenten goed aansluiten is niet meer nodig, je kan direct aan de slag.

Inblaas isolatie

Inblaasisolatie is vergelijkbaar met spuitisolatie, alleen milieuvriendelijker. Bovendien blijven de mogelijkheden bij inblaasisolatie niet beperkt tot schuim. Het is ook mogelijk om glaswol of cellulose (papiervlokken isolatie) te gebruiken.

Isolatie kosten

Wat zijn de kosten van isolatie? Dat is een veelgestelde vraag. Met het isoleren van jouw huis kun je veel geld besparen. Door het isoleren van de spouwmuren, vloeren, het dak, of de gevel kun je de gemaakte kosten na verloop van tijd terugverdienen. Will je gaan budgetteren dan kun je hier op een verschillende manieren naar kijken. Reken je vanuit de toepassing of het gekozen materiaal?  Zoals hierboven geschreven zijn er meerdere soorten. Als je kijkt naar het soort i.p.v. de toepassing is het goed om rekening te houden met de beschikbaarheid en bestelmogelijkheden. Een inschatting per soort: 

– Steenwol: goedkoop, op veel plaatsen verkrijgbaar

– Glaswol: goedkoop, goed verkrijgbaar

– EPS: goed betaalbaar, als platen lastiger te verwerken

– XPS: watervast en goed isolerend

– PUR: voordelig let op met gezondheidseisen

– PIR: betere brandveiligheid dan PUR

You may also like

Comments are closed here.