Olie voor de houten snijplank


Veel mensen gebruiken in de keuken een houten snijplank. Na het gebruik wordt de snijplank netjes afgewassen en weggezet. Dit is op zich goed, maar wat vaak wel eens wordt vergeten, dat hout een natuurmateriaal is dat onderhouden moet worden. Zo ook de snijplank.

Onderhoud houten snijplank

Een snijplank heeft dus af en toe een wat grondigere onderhoudsbeurt nodig dan het alleen na gebruik af te wassen. Bij groot onderhoud houten snijplank moet je de houten snijplank in de olie zetten. Hout is een werkend materiaal, dat door temperatuur en vocht kan gaan uitzetten en krimpen. Dit is vaak de reden dat er soms scheuren in je snijplank ontstaan. Een houten snijplank in oliën kan wonderen verrichten voor je snijplank, want er vormt zich een beschermend laagje over het hout.

Voorafgaand aan de houten snijplank in de olie zetten, moet je het grondig reinigen. Hiervoor gebruik je het beste een citroen die je uitknijpt, of wat azijn. Smeer hier de hele plank mee in. Daarna strooi je er zeezout overheen. Dit laat je een kwartiertje inwerken en je snijplank is brandschoon. Was nu de citroen en zeezout van je snijplank en droog hem goed af met een theedoek of keukenpapier. Als de plank goed droog is kun je je houten snijplank in oliën.

Druppel je snijplank in met olie en wrijf het uit met een schone theedoek of keukenpapier. Neem er de tijd voor en geef de snijplank ook de tijd om de olie op te nemen. Na het oliën herhaal je dit nogmaals en zo nodig nog een keer, totdat de plank verzadigd is en er geen olie meer in de plank trekt. Nu is de plank geolied en kan hij er weer tegen. Herhaal dit onderhoud elke 4 tot 6 maanden.

Olie voor de houten snijplank

Er bestaat speciale olie voor de houten snijplank, maar het belangrijkste is dat je olie gebruikt die smaak- en geurloos is. Je kunt dus ook amandelolie of druivenpitsolie gebruiken. Gebruik absoluut geen olijfolie. Olijfolie is van nature wat plakkerig. Dit werkt niet goed bij het inwrijven en het wordt ook viezig.

Beitsen van je houten snijplank

Wil je je snijplank eens een wat lichtere of donkere kleur geven, dan is het beitsen van je houten snijplank heel goed mogelijk. Met wat azijn en staalwol schuur je hem heel licht op en kun je hem met beits bewerken.

You may also like

Comments are closed here.