wandkleden

Wandkleed ophangen


Stel je voor, je bent op zoek naar iets moois voor aan die ene kale muur, je ziet een schitterend wandkleed voorbij komen en denkt meteen: ‘Die wil ik hebben, wat een gaaf kleed is dat!’ Je koopt het kleed en bent super blij en tevreden met je nieuwe aankoop. En terecht, kleden voor aan de wand worden steeds vaker verkocht en zijn daarmee een mooi alternatief voor bijvoorbeeld een schilderij of poster. Ben je op zoek naar een geschikt exemplaar? Neem dan eens een kijkje bij Muurtje.nl, dé online winkel om je muurdecoratie te bestellen!

Hoe ga je het ophangen?

Echter, je hebt er niet bij stilgestaan dat dit kleed ook aan de muur bevestigd moet worden. Een wandkleed ophangen, dat is iets anders dan een schroef in de muur boren voor een schilderijtje of foto. Hoe hang je zo’n kleed eigenlijk op? Het is goed om hier, voor je het kleed daadwerkelijk aanschaft, over na te denken. Want alleen op de juiste manier bevestigd komt jouw muurdecoratie optimaal tot zijn recht.

Niet moeilijk

Graag wil ik daarom in dit artikel met je delen waar je op moet letten, wanneer je een kleed aan de muur gaat ophangen. Het is ontzettend jammer van je mooie aankoop, wanneer deze niet op de juiste manier opgehangen wordt. Een wandkleed ophangen is een secuur werkje, maar het is niet moeilijk en in principe zou iedereen het moeten kunnen. Er zijn verschillende manieren waarop je het kleed kunt ophangen. Deze manieren zijn van verschillende factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de grootte en het gewicht van je kleed, de stijl van het kleed en uiteraard ook jouw budget en persoonlijke voorkeur.

Manier 1: gordijnroede

Een handige manier om het kleed op te hangen is door gebruik te maken van een gordijnroede. De meeste wandkleden hebben een tunnel aan de bovenkant. Door deze tunnel bevestig je een roede. Deze roede maak je vast aan het plafond, net zoals je dat doet wanneer je gordijnen op zou hangen. De roede kan van verschillende materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld aluminium, hout of plastic. Let er wel op dat de maat van de roede passend is voor de tunnel van je wandkleed zodat het kleed niet gaat stropen of juist te veel schuiven.

Manier 2: houten lat

De tweede manier om een wandkleed op te hangen is, door een houten lat te gebruiken. Dit is wellicht ook een iets goedkopere oplossing dan een gordijnroede. Het kan op verschillende manieren. Je kunt er voor kiezen om de lat, die je in de tunnel geschoven hebt, direct op de muur te schroeven. Dit zorgt dat je kleed goed strak hangt en zorgt voor een moderne look. Uiteraard kun je de lat ook met haakjes aan de muur bevestigen. Zorg er voor dat de lat net iets korter is dan de tunnel van je kleed.

Manier 3: klittenband

Misschien kun of wil je geen gaten boren in de muur. Dan is het ook een optie om zelfklevend klittenband te gebruiken. Plak het klittenband met de ene kant op de muur en met de andere kant op je kleed. Je kunt het kleed nu eenvoudig aan het klittenband bevestigen en, indien nodig, ook weer losmaken. Bijvoorbeeld wanneer je het kleed wilt uitkloppen.

Wat is nog meer belangrijk?

Waar moet je nog meer op letten, wanneer je een wandkleed wilt ophangen? Uiteraard is het ten eerste belangrijk dat je een exemplaar kiest dat bij jouw smaak en stijl past en op deze manier echt iets toevoegt aan jouw interieur. Ga niet over 1 nacht ijs, laat je goed informeren over de diverse stijlen en mogelijkheden. Bedenk ook vooraf wat je een geschikte afmeting vindt voor je kleed. Over het algemeen geldt; liever iets te groot dan te klein.

Heb je uiteindelijk je kleed aangeschaft, bepaal dan zorgvuldig de plaats waar het komt te hangen. Teken dit eventueel met potlood af op de muur, probeer het je voor te stellen. Hang het kleed vooral niet te hoog, ooghoogte is over het algemeen het meest geschikt, zodat het kleed een echte ‘blikvanger’ wordt.

Voor je je kleed gaat bevestigen is het slim om het eerst te strijken. Hierdoor zorg je er voor dat er geen hinderlijke kreukels in je kleed zitten. Kijk wel goed uit, strijk indien mogelijk de achterkant van het kleed en let er goed op dat de temperatuur van je strijkijzer niet te heet is.

Tot slot, zorg voor geschikt ophangmateriaal wat past bij het gewicht en de stijl van jouw kleed en hang je kleed op de juiste manier en met geschikt gereedschap aan de muur.

Doe vervolgens een paar stappen achteruit, kijk goed en geniet van jouw nieuwe aanwinst!

You may also like

Comments are closed here.