welke pannen heb je nodig

Sparen voor een uitzet: welke pannen heb je nodig?


Waar vroeger iedereen min of meer hetzelfde aantal en soorten pannen in de kast had staan is dat tegenwoordig anders en vind je de meest uiteenlopende pannen in de keuken. Zo zijn er verschillende materialen die gebruikt worden om pannen te maken en zijn mensen op zoek naar speciale gerechten, waar soms ook een speciale pan voor nodig is… daarom kom je tegenwoordig de meest uiteenlopende pannen tegen in de Nederlandse keuken.  Uiteraard zijn er pannen met een speciaal doel, zoals een poffertjespan, maar die speciale pannen buiten beschouwing latende, hoe weet je nu welke pannen je in huis moet hebben? Lees snel verder om daar achter te komen.

Als eerste willen we je een paar tips geven om je leven als amateurkok wat makkelijker te maken. Multifunctionele pannen zijn pannen die je zowel op de kookplaat als in de oven kan gebruiken. Het fijne van dit soort pannen is dat ze tijd besparen en daarnaast zorgen voor minder opslagruimte van je pannen. Controleer wel even of de handgreep ovenbestendig is en let op de maximumtemperatuur die de pan mag hebben.

Een speciaal geplooide gietrand maakt het leven van elke chef makkelijker. Zelfs als je twee rechterhanden hebt en ook een perfect passend deksel is geen overbodige luxe. Het houdt de warmte en de stoom bij en waakt dus trouw over de vitamines, de smaak en het energieverbruik. Zorg dan ook dat de deksels van je pannen als gegoten zitten. Laatste tip om ruimte in je keuken te besparen: dankzij een gat in de greep kan je je pan binnen handbereik aan de muur hangen en spaar je dus die kastruimte uit.

Kijk als eerste naar de warmtebron

Bij het aanschaffen van nieuwe pannen is het belangrijk om te kijken welke warmtebron je gebruikt. Is dat bijvoorbeeld gas, elektrisch, inductie, halogeen of keramisch. Veel merken hebben tegenwoordig pannen die geschikt zijn voor alle typen warmte, ook inductie. Maar toch is de ene pan – door haar dikte, de samenstelling van het materiaal en/of de greep – een betere match met jouw manier van bakken dan de andere.

Van grote invloed bij het kopen van een nieuwe pan: met welke ingrediënten ga je aan de slag en wat voor bakresultaten wens je te behalen? Een roestvrijstalen pan is heel vlak, waardoor de ingrediënten een goed contact met het bakoppervlak maken. Dat bevordert het karamelliseren van suikers en het korsten van eiwitten en gluten. Ideaal voor vlees en gevogelte – de smakelijke bakresten vormen een perfecte basis voor een heerlijke jus. Maar een roestvrijstalen bakpan is ook een aanrader voor groenten en vettere vissoorten.

Vermijd bakproblemen

Hoe beter je pan op het kookvuur staat, hoe meer controle je over het bakproces hebt en hoe efficiënter het energieverbruik tijdens het koken zal zijn. Vermijd bakproblemen door een te grote, of te kleine pan, op jouw fornuis te gebruiken. Kies voor een exemplaar met een bodemdiameter die zo goed mogelijk overeenkomt met de doorsnede van de inductor, gaspit of kookplaat in jouw keuken. Kijk hiervoor naar de handleiding van je inductiekookplaat. Daar staat de grootte van de inductor vermeld.

iets waar men niet zo snel naar kijkt en men nog wel eens wil vergeten: robuuste en stevig bevestigde, ergonomische grepen maken het koken een stuk prettiger en kan zorgen voor minder onderhoud. Een gelaste greep maakt het onderhoud van je bakpan namelijk stukken makkelijker. Zonder rivetten aan de binnenzijde is ze namelijk in een handomdraai weer hygiënisch schoon.

You may also like

Comments are closed here.