smart slaapkamer

Slimme technologieën voor de slaapkamer van de toekomst


Ben je nog op zoek naar slimme technologieën voor de slaapkamer? Dan vind je in deze blog alvast heel wat inspiratie. Tegenwoordig bestaan er talloze hulpmiddelen om zelfs een bescheiden slaapkamer om te toveren tot een moderne ruimte, waar je nog gemakkelijker tot rust komt. Lees snel verder voor de beste tips!

3 technologische gadgets voor een moderne smart slaapkamer

1. Een sleep-tracking app

Als je van een goede nachtrust wilt genieten, is het in de eerste plaats belangrijk dat je inzicht krijgt in je slaapkwaliteit. Gelukkig vind je tegenwoordig heel wat handige apps voor je smartphone die dat mogelijk maken. Zo bieden sommige apps inzicht in de verschillende slaapstadia die je lichaam doorloopt, maar ook bijvoorbeeld je HRV (hartritmevariabiliteit), de snelheid van je ademhaling en meer.

slimme technologieën voor de slaapkamer

Hoe beter je weet wat je lichaam doet tijdens je slaap en hoe diep je effectief slaapt, hoe gemakkelijker het is om aan je slaapkwaliteit te werken. Dergelijke apps zijn dan misschien geen wondermiddel als je insomnia of andere slaapproblemen hebt, maar ze kunnen wel precies het zetje geven dat je nodig hebt om aan je gezondheid te werken.

2. Een slimme matras

Heb je nog altijd een gewone matras met vering op je bed liggen, maar is die dringend toe aan een upgrade? Ga dan meteen voor een slimme variant. Smart matrassen beschikken over geïntegreerde sensoren die niet alleen je slaapkwaliteit registeren, maar ook de bewegingen die je maakt tijdens het slapen.

Bepaalde modellen doen hetzelfde als een van bovengenoemde apps en meten je HRV, hartslag en ademhaling. Er zijn zelfs slimme matrassen die voorkomen dat je hoofd tijdens het slapen te laag komt te liggen, waardoor de kans kleiner is dat je snurkt!

Bij de meeste van die slimme matrassen krijg je ook een bijhorende app, zodat je de belangrijkste gegevens achteraf kunt bekijken en analyseren. Op basis daarvan pas je je levensstijl waar nodig aan. Merk je dat je na het drinken van een kop koffie in de namiddag toch minder lang in je diepe slaap vertoeft? Dankzij zo’n matras weet je het en kan je er iets aan doen.

Andere slimme technologieën voor in de slaapkamer die je bij je matras kunt kopen, zijn:

  • elektrische dekens voor een constante lichaamstemperatuur
  • geïntegreerde koeling en verwarming
  • slimme wekkers, die een lichte vibratie geven zodat je partner niet onnodig wakker wordt

3. Slimme gloeilampen

Goed slapen, dat begint in feite al nog voor je het bed opzoekt. Wist je dat elektrische verlichting een grote invloed heeft op de aanmaak van melatonine in je lichaam en dus ook op je slaapkwaliteit? Je kunt de negatieve effecten van langdurige en laattijdige blootstelling aan kunstmatig licht gelukkig tegengaan door te investeren in slimme gloeilampen.

gadgets voor in de slaapkamer

Deze lampen geven een rustgevend licht af, waardoor de aanmaak van melatonine in je lichaam gestaag stijgt naarmate het later wordt. Blauwe tinten zijn er bij dergelijke slimme lampen niet bij, want deze lichtsoort activeert juist het menselijke zenuwstelsel, waardoor je wakker wordt. In plaats daarvan stellen slimme lampen je lichaam en hersenen bloot aan een steeds zwakker wordende, warme lichtkleur, waardoor je sneller indommelt en ook dieper slaapt. PS: Dit zijn natuurlijk geen echte gloeilampen, meestal gaat dit om LED filament lampen of bijvoorbeeld Hue lampen. Beide soorten lampen hebben de vorm van een traditionele gloeilamp, vandaar dat we het in deze alinea over ‘slimme gloeilampen’ hebben. 

Een smart slaapkamer is een rustgevende slaapkamer

Bovenstaande gadgets voor in de slaapkamer zijn allesbehalve een vervanging van een gezonde levensstijl die je slaapkwaliteit verbetert, maar ze kunnen wel helpen om net iets gemakkelijker tot rust te komen. Probeer ze uit en slaap alvast zacht!

You may also like

Comments are closed here.