slaapkamer verduisteren

Kamer verduisteren, hoe maak je het écht donker?


Een verduisterde kamer is belangrijk

De kamer goed kunnen verduisteren met de juiste raamdecoratie, zoals rolgordijnen op maat, is belangrijk voor het leefklimaat in huis. Op warme, hete zomerdagen wil je de zonnestralen optimaal kunnen tegenhouden om het binnen zo koel mogelijk te houden. Of om fatsoenlijk een boek te kunnen lezen zonder dat je door de zon wordt verblind. Maar ook helpt een goed verduisterend rolgordijn op maat om jouw privacy te waarborgen. Niet iedereen die voor de ramen langs loopt, hoeft immers te zien wat jullie in huis aan het doen zijn? Verder is het van belang dat specifieke ruimtes in huis extra goed verduisterd kunnen word. Uit meerdere onderzoeken is wetenschappelijk vast komen te staan dat een slaapkamer die goed verduisterd is tot een betere, dat is een langere en diepere, nachtrust leidt. De slaapkamer effectief kunnen verduisteren is dus erg belangrijk. En zeker als je een lichte slaap hebt en snel wakker wordt als het in de slaapkamer wat lichter is. Raamdecoratie die goed verduistert, zoals rolgordijnen op maat of plisségordijnen, zijn – indien zorgvuldig uitgekozen – goed geschikt om een sterk verduisterde slaapkamer te realiseren. Een plek waar je helemaal tot rust kunt komen tijdens de nachtelijke uren. Ideeën over hoe je de slaapkamer echt effectief kunt verduisteren vind je hieronder.

1. Kies voor extra verduisterende raamdecoratie

Kijk bij de selectie van geschikte rolgordijnen goed naar de graad van verduistering die de raambekleding levert. Vaak wordt dit aangegeven met plusjes of cijfers. Hoe hoger geïndiceerd, hoe beter het plisségordijn, vouwgordijn of rolgordijn het licht tegenhoudt. Dit is natuurlijk het belangrijkste criterium in het selectieproces bij verduisterende raambekleding.

2. Bepaal exact de juiste maat

Verduisteren kan alleen op een effectieve manier als het rolgordijn geen kieren en naden overlaat waar nog zonnestralen langs kunnen glippen. Wees daarom secuur bij het opmeten van de breedte en hoogte die nodig zijn om de rolgordijnen op maat exact in de juiste maten te kunnen bestellen. Zo blijven er geen naden over en sluit de raamdecoratie perfect af, met een prima verduisterde kamer als resultaat.

3. Ga voor de betere merken raamverduistering

Aan te raden is om rolgordijnen op maat van bewezen betrouwbare merken te kopen. Kies dan ook voor een retailer met een ruime keuze aan goede merken raamdecoratie. Bekijk daarbij goed wat de eigenschappen zijn van de specifieke rolgordijnen die je op het oog hebt.

4. Vergelijk alle opties onderling goed en neem daarvoor de tijd

Door de rolgordijnen op maat goed te vergelijken, kom je uiteindelijk tot een keuze. Beslis niet te snel, maar vergelijk de mogelijkheden goed. Naast verduistering wil je natuurlijk een rolgordijn of plisségordijn dat goed in het interieur past qua stijl en kleur. En de prijs is ten slotte ook een factor die voor veel mensen een rol speelt in het besluitvormingsproces.

You may also like

Comments are closed here.