wijn bewaren

Hoe kun je wijn het beste bewaren?


Je favoriete wijn is niet alleen heel gevoelig, het is soms ook best wel duur. Als ze op de verkeerde plek in huis worden bewaard, heeft dat een groot effect op de smaak en de conditie van je wijn. In dit artikel ontdek je daarom hoe je wijn het beste kunt opslaan en hoe je de smaak zo goed mogelijk behoudt. Naast dat je hiermee je eigen wijnen beter bewaart, leer je ook waar je op moet letten tijdens het kopen van wijn in de winkel. Is de temperatuur te hoog of is er veel licht in de winkel? Dan kun je er vanuit gaan dat de conditie van de wijnen er niet op vooruit gaat.

Zorg voor de juiste temperatuur

De ideale temperatuur voor het bewaren van wijn is ongeveer 12 graden. Iets eronder over erboven levert nog geen schade op, maar wanneer de temperatuur te veel afwijkt, heeft dit drastische effecten op de conditie van je wijn. Een normale koelkast is daarom niet de beste plek voor het bewaren van je favoriete wijnen. Kies liever voor een wijnkoelkast, waarbij de temperatuur speciaal gereguleerd wordt voor wijnen.

Kies voor een donkere ruimte

Als wijn ergens niet goed tegen kan, is het licht. Zorg er daarom voor dat de wijnopslag in een donkere ruimte is. Wanneer je geen plek hebt in huis waar het zowel donker is, als waar de temperatuur regelmatig is, raden we aan om een wijnkast aan te schaffen. Hierbij beschik je zowel over verschillende temperatuurzones, als een UV-werend glas. Dit zijn essentiële factoren voor het bewaren van de smaken in de wijn. 

Leg de wijnfles altijd horizontaal

De richting waarin je de flessen bewaart, is van belang voor de levensduur van de wijn. De kurk moet namelijk altijd vochtig blijven, om niet uitgedroogd te raken. Wanneer de wijn rechtop wordt bewaard komt er lucht in de fles en gaat de conditie van de wijn direct achteruit. Laat de wijn dus ook niet op het aanrecht staan, maar berg het na het inschenken direct weer op in de koelkast.

Een wijnkast als decoratie

De echte wijnliefhebber die er zijn passie van maakt om de mooiste wijnen te verzamelen, wil dit natuurlijk terug laten komen in het interieur. Een wijnkast met een mooi design is bijvoorbeeld de Liebherr wijnklimaatkast. Deze wijnkast heeft een oogstrelend design en beschikt over een volglazen deur. De wijnen bevinden zich in een omgeving waar ze goed kunnen rijpen, wat resulteert in een bijzonder lekker smaakgenot. Dankzij de precies geregelde klimaatomstandigheden biedt de kast bescherming tegen schadelijke omgevingsfactoren.

Het bewaren van wijn is misschien niet makkelijk, maar wel heel belangrijk. Wil je er geen omkijken naar hebben? Schaf dan een wijnklimaatkast aan. Op deze manier hoef je je nooit meer zorgen te maken over de conditie van je favoriete wijnen!

You may also like

Comments are closed here.