waterbed

Hoe kies je een waterbed dat bij je past?


Zou je graag een waterbed willen kopen, maar vind je het lastig om het perfecte soort te vinden? Maak dan gebruik van de tips uit het onderstaande artikel. Jouw wensen worden stap voor stap steeds duidelijker, waardoor je uiteindelijk een waterbed vindt dat echt bij je past. 

Uiterlijk van het bed

Begin de zoektocht door te kijken naar het uiterlijk van het waterbed. Welk model spreekt je het meeste aan en past goed bij jouw slaapkamer? Moet het design compact zijn of mag het juist groots en robuust? Wil je wel of geen hoofdbord en zijn ingebouwde opberglades misschien een handige toevoeging? Vanuit deze basis kun je verder werken.

Waterbed type

Bij waterbedden heb je de keuze uit een softside en hardside type. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een softside waterbed een zachte bedrand gemaakt van schuim. De schuimrand loopt schuin af, waardoor het watermatras voor een deel op het bed komt te liggen. Het matras kan een beetje uitzetten en het gevoel van ‘slapen op water’ wordt benadrukt. Bij een hardside waterbed ligt het matras in een ledikant van hard materiaal. Het watermatras blijft altijd stevig op de plek liggen en kan door de harde bedomranding niet uitzetten. Een softside waterbed is het populairste type.

Waterbedsysteem 

Wanneer je een tweepersoons waterbed gaat aanschaffen, moet je ook een systeem kiezen. Ga je voor een duo systeem of een mono systeem? Bij een mono systeem heb je één groot watermatras, bij een duo systeem twee losse watermatrassen. Het voordeel van losse matrassen is dat je ze los van elkaar kunt instellen en aanpassen.

Geschikte afmetingen

Bepaal vervolgens het gewenst formaat. Niet alleen van het bed, maar ook van de watermatrassen. Houd rekening met het type waterbed (hardside of softside), het gekozen waterbedsysteem (mono of duo systeem) en jouw lengte. Voor het beste ligcomfort moet het matras minimaal 20 centimeter langer zijn dan jouw lichaamslengte. 

Stabilisatie

De ideale stabilisatiegraad verschilt per persoon. Het heeft namelijk te maken met jouw persoonlijke voorkeuren, gewicht en slaaphouding. Hoe hoger de stabilisatie, hoe meer fiber lagen er in het watermatras verwerkt zijn. Deze fibermatten zorgen ervoor dat het water sneller stil komt te liggen en dat het matras betere ondersteuning biedt. De meeste mensen zullen een watermatras kopen met een stabilisatie van 60% tot 100%. Voor extra ondersteuning kun je kiezen voor een watermatras met een stabilisatie van 120% en een extra lendensteun. Wil je het water juist beter kunnen voelen? Dan is een ongestabiliseerd waterbed (0%) ook een optie. Laat je bij twijfel altijd goed adviseren door een specialist.

You may also like

Comments are closed here.