houten vloer in de keuken

Een houten vloer in de keuken, kan dat?


Een nieuwe vloer leggen doe je niet vaak. Als je het doet dan wil je ook dat die vloer zo lang mogelijk mee gaat. De kwaliteit van houten vloeren is de laatste jaren erg verbeterd, waardoor dit tegenwoordig ook een goede keuze kan zijn voor de vloer in de keuken. Hout brengt warmte en is te combineren met zo’n beetje elke woonstijl. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je een houten vloer in de keuken legt. Welke dat zijn, lees je in onderstaande blog.

Er bestaan nog steeds een hoop vooroordelen over houten vloeren, die eigenlijk zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Zo zijn dit soort vloeren tegenwoordig veel duurzamer en makkelijker schoon te maken. Daarnaast is een houten vloer vloerverwarming iets wat heel goed mogelijk is. Dit terwijl er nog steeds veel mensen zijn die denken dat een vloerverwarming niet gecombineerd kan worden met een houten vloer.

Doorlopende houten vloer van de woonkamer naar de keuken

Als je een houten vloer in de woonkamer wil, is het erg mooi om deze door te laten lopen in de keuken… en met de juiste afwerking hoeft dat helemaal geen probleem te zijn! Zo moet een houten vloer in de keuken wel gelakt zijn of in de olie worden gezet. Een keukenvloer wordt namelijk erg intens gebruikt. Hij kan nat worden, er komen vetvlekken op en er wordt veel op gestaan. Dus moet de vloer beschermd worden. En dat doe je dus door deze te lakken of in te oliën. 

Een dergelijke lak is een harde beschermingslaag die in 3 tot 4 lagen wordt aangebracht, en die wel tot 15 jaar bescherming kan bieden, afhankelijk van de kwaliteit. Zogenaamde hardwaxolie of vloerolie dringt door tot te poriën van het hout en beschermt zodoende tegen vuil, vlekken en vocht. Deze olie is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei kleuren en tint varianten waarmee elke vloer van een beschermingslaag kan worden voorzien. 

Een fabrieksmatig geolied vloer kan direct belopen worden, het heeft 8 dagen nodig voordat de olie volledig uitgehard is in de tussentijd kan de vloer belopen worden.

Een groot voordeel van een houten vloer is dat je hem na verloop van tijd kunt schuren en hem een andere uitstraling kan geven. Na dit schuren kun je ervoor kiezen om de vloer een andere kleur te verven, of juist een donkere, of lichtere, kleur olie te geven, wat de uitstraling natuurlijk ook compleet verandert. Op die manier kun je erg lang met je vloer doen, vereiste is dan wel, dat je de vloer goed onderhoud en op tijd een grote beurt geeft. Let goed op als je een houten vloer gaat schuren! Vooral met zachtere houtsoorten zoals grenen, kun je snel te veel weg schuren. Dit zorgt dan weer voor oneffenheden. Ben je niet helemaal zeker van je zaak? Huur dan een professional in om de vloer een schuurbeurt te geven.

You may also like

Comments are closed here.