wokpan

De 3 meest gestelde vragen over de wokpan!


Een wokpan is een veelzijdige en geliefde pan in de Aziatische keuken en wordt steeds populairder in de westerse keuken. De populariteit van de wokpan komt voort uit de snelle en gezonde manier van koken. Door de hoge rand en de ronde bodem van de pan kan het voedsel snel en gelijkmatig worden verhit. Hierdoor behouden groenten, vlees en vis hun smaak, textuur en voedingsstoffen. Bovendien is de wokpan geschikt voor verschillende kooktechnieken, zoals stomen en frituren. Daarnaast is de wokpan perfect voor het koken van noedels en rijstgerechten. Oftewel, met een wokpan gaat er een nieuwe wereld voor je open!

Wat is een wokpan?

Een wokpan is een pan van oorsprong uit Azië, specifiek ontworpen voor het snel roerbakken van voedsel op hoge temperaturen. Het heeft een diepe, ronde vorm met een brede bovenkant en smalle bodem. Hierdoor kan het voedsel gemakkelijk worden opgeschud tijdens het bakken, zodat het gelijkmatig wordt gegaard en niet blijft plakken aan de pan. Wokpannen worden meestal gemaakt van materialen zoals staal, gietijzer, aluminium of roestvrij staal en hebben vaak een antiaanbaklaag om het bakken en schoonmaken gemakkelijker te maken. 

Wat is een goede wokpan? 

Een goede wokpan is een essentieel keukengerei voor het bereiden van heerlijke roerbakgerechten. Bij het kiezen van een wokpan is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de grootte, het materiaal, de vorm en de geschiktheid voor jouw type kookplaat. Voor de inductiekookplaten is het belangrijk om een wokpan te kiezen die geschikt is voor inductie. Dit betekent dat de pan magnetisch materiaal moet bevatten, zoals roestvrij staal of gietijzer. Daarnaast moet de pan een platte bodem hebben, zodat deze goed op de kookplaat blijft staan. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de wokpan. Een te kleine pan kan ervoor zorgen dat het eten te dicht op elkaar ligt, waardoor het niet goed kan worden gebakken. Een te grote pan kan daarentegen ervoor zorgen dat de warmte niet goed verdeeld wordt, waardoor het eten niet gelijkmatig gebakken wordt. Daarnaast zijn er ook goede merken, waaronder de Le Creuset braadpan. Dit is een echte klassieker. Ook de BK braadpannen zijn van echte kwaliteit. 

Waar moet je op letten als je een wokpan koopt?

Als je een wokpan gaat kopen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Als je je eigen wensen en behoeften eens op een rijtje zet, kan je makkelijker de beste wokpan vinden. Hieronder vind je een aantal belangrijke punten om op te letten:

  1. Materiaal: Wokpannen zijn er in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, gietijzer en aluminium. Bedenk goed welk materiaal het beste bij jouw kookstijl en kookplaat past.
  2. Formaat: Wokpannen zijn er in verschillende formaten. Bedenk hoeveel eten je meestal bereidt en kies een wokpan die daarbij past.
  3. Bodem: Let op de bodem van de wokpan. Voor inductiekookplaten is het belangrijk dat de bodem vlak is en goed contact maakt met de kookplaat.
  4. Handvatten: Let op de handvatten van de wokpan. Kies een wokpan met stevige handvatten die niet snel heet worden.
  5. Deksel: Wil je een wokpan met deksel? Kies dan een deksel dat goed past en waar stoom goed doorheen kan.
  6. Prijs: Wokpannen zijn er in verschillende prijsklassen. Bedenk vooraf hoeveel je wilt uitgeven en kies een wokpan die binnen je budget past.

You may also like

Comments are closed here.