dakplataan

Dakplatanen | Natuurlijke zonwering door beplanting


Dakplatanen, ook wel een parasolboom genoemd,  is één van de bekendste leibomen vanwege zijn snelle groei en zijn volledig gesloten blad in de zomer. Het is een boom waar je de takken kan leiden om mooie vormen te creëren, zoals groene muren of zo als de naam al suggereert – daken. De volwassen boomstam begint op een hoogte van 250 cm of 300 cm. Op deze hoogte begin je met het leiden van enkele takken om je dak te creëren. Dakplatanen worden traditioneel gebruikt in tuinen en hun belangrijkste functie is om natuurlijke zonwering te creëren.

De bekende dakplatanen zijn snelle groeiers, die al snel een vol bladerdak creëren. Ze hebben grote, handvormige bladeren die op een esdoornblad lijken, waardoor het dak nog sneller sluit. Die grote, mooie bladeren veranderen in de herfst van kleur naar goudbruin, waardoor een prachtig pittoresk beeld ontstaat. Op latere leeftijd krijgen dakplatanen ook zijn karakteristieke afbladderende grijsgroene bast dat het beeld alleen maar versterkt. 

Door zijn koepelvormige kroon en sterke groei zijn dakplatanen zeer geschikt om te leiden en te snoeien. Het is belangrijk om te weten dat door de snelle groei van deze boom, het snoeien moet twee keer per jaar gebeuren, om ervoor te zorgen dat de boom zijn karakteristieke vorm niet verliest. Het vereist ook een bepaalde techniek om de dakvorm te behouden. Lees daarom verder om meer te leren over het onderhoud en gezondheid van dakplatanen. 

Onderhoud van dakplatanen

De belangrijkste snoei van dakplatanen is in de periode van oktober tot maart (mits het niet vriest natuurlijk). In de zomer, in juni of juli, kun je de omhoog groeiende takken verwijderen om de vorm intact te houden. Na het snoeien lopen dakplatanen weer uit.

De beste manier om dakplatanen te snoeien is om alle takken die naar boven groeien af te knippen. Zo zorg je ervoor dat de boom mooi plat groeit in plaats van in de lengte. Op deze manier krijg je de mooie groene paraplu waar de boom voor bedoeld is. Scheuten van vorig seizoen kunnen ook afgeknipt worden tot max. 5 cm. Het is belangrijk om niet meer dan de helft van de takken af te knippen, omdat de boom op deze manier mogelijk zijn sappen niet kwijt kan en dood kan gaan. In de winter daarentegen kun je je dakplatanen helemaal terugsnoeien tot aan de hoofdtakken.

Het beste gereedschap dat je kunt gebruiken voor het snoeien van dakplatanen is een schaar voor de kleinere takken en een zaag voor wat dikkere takken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat jonge dakplatanen de eerste paar jaar na het aanplanten veel water nodig heeft. Zorg daarom dat de boom voldoende water krijgt in het droge seizoen. 

Ziektes die dakplatanen kunnen aantasten

Er zijn ook bepaalde ziektes waar je op moet letten bij het verzorgen van jouw dakplatanen. Een van de meest voorkomende is een bladvlekkenziekte (Discula nervisequa). Het is een schimmel die makkelijk te herkennen is door een verdorring die meestal bij de nerven begint. Het gevolgen van deze aantasting kan bladuitval zijn, maar gelukkig herstellen de bomen zich meestal zonder enige bestrijding in de zomer. 

Een andere ziekte die sinds 2007 in Nederland problemen veroorzaakt, is Massaria (Splanchnonema platani). Deze dakplatanen ziekte wordt soms ook de zwakte parasiet genoemd. Massaria wordt meestal aangetroffen aan de binnenkant van het bladerdak en het tast meestal bomen van 40 jaar of ouder aan. Het is moeilijk te herkennen omdat het zich meestal aan de top van de boom bevindt, maar het is te zien aan roze, rood of paars verkleurde schorsen. Bij ernstige gevallen kunnen de takken zelfs zwart worden. Uit een onderzoek blijkt dat massaria meestal voorkomt in periodes van extreme droogte. Voorkom daarom droogtestress bij dakplatanen door wat extra water te geven in warme periodes. 

Allergische reactie van dakplatanen voorkomen

Zoals eerder vermeld, dakplatanen moeten twee keer per jaar worden gesnoeid. In de zomer en in de winter. Mensen met hooikoorts moeten echter extra opletten bij het snoeien van hun dakplatanen in het allergieseizoen. Door dat de bladeren een soort kleine haartjes bevatten kunnen het bij snoeien heftige allergische reacties ontstaan zoals bijvoorbeeld jeukende ogen, geïrriteerde keel of hoesten. 

Er zijn gelukkig enkele dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen: 

• Snoei zoveel mogelijk in de winter als de boom geen blad heeft. Zo vermijd je het allergeen volledig.

• Het weer speelt een grote rol in de sterkte van de allergische reactie die je kunt krijgen. Het is aan te raden plataan te snoeien als het buiten vochtig is, bijvoorbeeld na regen of ’s morgens vroeg als de dauw nog niet is opgedroogd.

• Probeer je ogen en mond te bedekken om te voorkomen dat de hartjes erin komen. 

Iedereen reageert anders op hooikoorts. Als u een heftige allergische reactie krijgt, kan het raadzaam zijn iemand in te huren om de boom voor u te snoeien.

Dakplatanen kopen 

Dakplatanen kopen? Er zijn verschillende soorten dakplatanen met verschillende stamomtrek. Aan de stamomtrek kun je zien hoe oud de boom is. Hoe dikker de stam, hoe ouder de boom is.  Bij het kopen van dakplatanen is het ook belangrijk om te kijken hoe ver ze zijn voorgeleid. Dakplatanen die langst in de kwekerij hebben gestaan hebben natuurlijk de dikste dak. Zo hoef je niet lang te wachten op een mooie natuurlijke zonbescherming die deze boom je kan bieden. 

Hopelijk heb je nu alle benodigde informatie over dakplatanen en hun behoeftes. Deze geweldige bomen staan niet alleen prachtig in je tuin, maar bieden ook bescherming tegen de zon in de zomer, zodat je kan genieten van de zonnigste dagen zonder zich zorgen te maken over zonnebrand.

You may also like

Comments are closed here.