4 tips voor het bouwen van je hele eigen huis!


Een nieuwe woning: dat willen we allemaal wel. Tenzij je natuurlijk voor 100% tevreden bent met je huidige huis. In het andere geval: heb je ook wel eens gedacht aan je nieuwe woning zelf bouwen? Of als je graag ietsje rianter en exclusiever woont: aan je eigen villa bouwen? Ja, dat is een heel project, maar wellicht ook voor jou of voor jullie dichterbij dan je denkt. We geven je een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

Maak eens een tekening

Voordat ook maar de eerste steen wordt gelegd, of zelfs de eerste schep wordt gegraven moet er natuurlijk een tekening zijn. Als je daar zelf handig in bent, kan je natuurlijk prima zelf een eerste schets maken. Maar het verdient zeker aanbeveling om een architect in te schakelen. Die kijkt op zijn eigen manier en met zijn ruime ervaring naar jullie nieuwbouwplannen en uiteraard jullie wensen. En daar kan iets mooiers uit komen dan je zelf ooit had kunnen bedenken.

Budgetteren

Nog iets wat je zeker van tevoren moet doen: een budget opstellen. Want je kan immers nog zulke prachtige plannen hebben of nog zo’n schitterend ontwerp laten maken: het moet wel betaalbaar zijn. Verkoop je je huidige woning? Maak dan een schatting van de opbrengst. Wees reëel en ga niet uit van een topopbrengst en grote overwaarde. Komt die er alsnog uit, dan is dat mooi meegenomen. Hoeveel hypotheeklasten kan en wil je dragen, nu en in de toekomst? En wil je ook wat eigen geld investeren in je eigen villa bouwen? Als je deze bedragen optelt, heb je je budget.

Praat met verschillende bouwers

Er zijn Bob de Bouwers genoeg, maar kijk goed uit met wie je in zee gaat. Vraag om je heen naar ervaringen en zoek die ook op internet. Praat met een paar bouwbedrijven en besluit dan bij je een offerte aanvraagt. Uiteraard kan je ook je eigen villa bouwen opknippen in verschillende deelprojecten. Misschien ben je bijvoorbeeld zelf heel handig en hoef je dat niet uit te besteden. Wel alles in overleg met jouw aannemer natuurlijk: hij neemt geen verantwoordelijkheid voor wat jij zelf wil doen.

Wensen- en eisenlijst

Als je tien mensen vraagt hun ideale villa te beschrijven, dan krijg je waarschijnlijk tien verschillende soorten villa’s. Om de simpele redenen dat iedereen andere dingen belangrijk vindt. Maak dus een wensen- en eisenlijst (ja, dat zijn twee verschillende dingen) die jullie graag terug zien in het ontwerp van jullie droomvilla. Denk ook alvast na over de minimale inhoud van jullie huis en het aantal slaapkamers. Zo komt je eigen villa bouwen steeds dichterbij!

You may also like

Comments are closed here.