Wat is MDF en waar wordt het voor gebruikt?


Wanneer het aankomt op (ver)bouwen, klussen en doe-het-zelf taken kom je al snel in aanraking met heel wat verschillende materialen. Zo ook met MDF, een plaat van geperste houtvezels. Heel wat mensen stellen zich bij dit materiaal vragen als: Wat is MDF? en waar gebruik je MDF voor?

De eigenschappen van MDF

MDF in de interieurbouw staat voor Medium Density Fibreboard en is verkrijgbaar als plaat. Een MDF plaat is een geperste, houtachtige plaat met een middelharde dichtheid. De houtvezels in deze plaat zijn gedroogd en worden met elkaar verbonden door middel van harsen. Dankzij deze dichtheid zijn MDF platen uitermate geknipt voor toepassingen als schuren, boren, frezen, laseren en verzagen.

Waar gebruik je MDF voor?

De middelharde dichtheid van MDF platen maakt dat dit soort platen zich heel erg goed lenen tot heel wat toepassingen bij het doe-het-zelven of bij het (ver)bouwen. Denk hierbij aan klassieke bewerkingen als laseren, schuren, boren, frezen, verzagen, enz.

De populariteit van MDF in de interieurbouw

Gezien het gemak en de gebruiksvriendelijkheid van MDF platen in de bouw- en doe-het zelf- wereld zijn deze platen erg populair. De normale MDF-plaat is te herkennen aan de karakteristieke lichtbruine kleur van de houtvezels die als grondstof worden gebruik en de aromatische chromoforen in de lijm (d.i. hars). Tegenwoordig is er naast de gewone MDF plaat ook een uitgebreid aanbod aan meer geavanceerde MDF platen. Op die manier kan MDF bij nog veel meer toepassingen zijn nut bewijzen.

MDF is echter geen merknaam, maar een soortnaam.

Enkele soorten MDF-platen:

MDF standard (MD of HD)
MDF Vochtwerend
MDF Brandvertragend
MDF Melamine/lakdraagfolie
MDF Plus – Diepfrees
MDF Ingekleurd (zwart)
MDF Gefineerd

Waarin verschilt MDF van massief hout, fineer en spaanplaat?

Fineer is de term voor zeer dunne houtbladen, meestal niet dikker dan 0,6 mm, die verlijmd worden met een draagoppervlak als bijvoorbeeld MDF.

Massief hout is de uitdrukking die wordt gebruikt wanneer een meubel uit puur hout bestaat. Het hout is waarschijnlijk aan elkaar verlijmd. Dit heeft als voordeel dat het hout niet verbuigt.

Spaanplaat bestaat uit houtsplinters die samengelijmd en samengedrukt zijn. Zo krijgt hout dat niet meer verwerkt kan worden door massief houten meubels alsnog voor meubelproductie dienst doen.

MDF platen worden vaak met fineer of kunststof afgewerkt, net als spaanplaat. Hierdoor is het moeilijk te zien of het nu om een MDF- of spaanplaat gaat.

You may also like

Comments are closed here.